Paardencoaching

Wat is paardencoaching?

30 miljoen jaar evolutie heeft het paard gemaakt tot ultiem prooidier. Subtiele lichaamssignalen en duidelijke rangorde in de kudde borgen zijn veiligheid. Zonder de verbinding met de kudde is en voelt een paard zich niet veilig.

 

Een paard in de bak zal zich willen verbinden met jou als mens. Om de veiligheid te borgen leest hij hiervoor jouw energie en bepaalt wie de leider is (en dus wie verantwoordelijk is voor de veiligheid). Voor het paard is het daarbij belangrijk dat je als mens congruent bent. Dit betekent dat je je van buiten niet anders voordoet dan dat je je van binnen voelt. Wij mensen zijn vaak niet congruent (of noem het authentiek). Als we bijvoorbeeld bang of onzeker zijn, laten we die kwetsbare kant in onszelf liever niet zien. In plaats daarvan houden we ons groot. Voor een paard is dit verwarrend en bovendien onveilig, want vanuit zijn instinctieve gevoel voor rangorde moet hij weten waar jij staat en wat hij aan je heeft. Het paard zal daarom reageren op jouw innerlijke gemoedstoestand op dat moment en soms is dit zelfs iets waar je zelf niet bewust van bent. Paarden zijn namelijk zeer geaard en communiceren alleen op gevoelsniveau. Daarmee zijn zij goed in staat om jou uit je hoofd en in je gevoel te raken en te spiegelen wat zich in essentie in jou (bewust en onbewust) afspeelt, in het hier en nu.

Als (paarden)coach geef ik ondertiteling bij wat de paarden spiegelen, zodat er voor jou inzicht ontstaat. Vanuit dit inzicht ondersteun ik bij het maken van een stap of beweging in jouw ontwikkelproces. Ik begeleid zowel individuen als teams.

Teamcoaching met paarden maakt in essentie helder wat zich werkelijk (vaak onbewust) afspeelt binnen het team. Blokkades worden snel zichtbaar waardoor direct stappen gezet kunnen worden richting een oplossing.

In de spiegel van de werkelijkheid kijken met behulp van paarden is niet met woorden te beschrijven, het is een bijzondere ervaring. Wil je dit een keer meemaken? Alleen, met je gezin of team?

Vraag gerust naar de mogelijkheden!